روضه، سنتی به جا مانده از سال های دور برای عرض ارادت به ساحت مقدس اهل بیت(ع) است. محفلی که با حضور در آن علاوه بر سبکبال شدن، برکت روانه زندگی می شود.

خانواده

همشهری آنلاین:گروه خانواده-مژگان مهرابی:پیش تر در اغلب خانه ها روضه ماهانه برگزار می شد و کوچک و بزرگ در آن شرکت می کردند. اما حالا با تغییر شیوه زندگی و تجددگرایی این سنت زیبا کم رنگ شده است. «سید علی اصغر موسوی» رئیس جامعه مداحان شرق تهران درباره اهمیت روضه خانگی و بازتاب آن در زندگی به نکات ارزنده ای اشاره می کند.

محافل مذهبی عامل رشد معنوی انسان ها

زمانی یک اندیشه در فرهنگ مردم تجلی پیدا می کند که در زندگی آن ها به صورت یک الگو درآید. اشلی که سبک زندگی مردم را می سازد تا بر اساس آن امور زندگی شان را سرو سامان داده و به یک امنیت فکری و روانی برسند. حال اگر این الگو بر گرفته از سیره نبوی باشد تاثیر زیادی در تربیت و پرورش فکری افراد خواهد داشت. به گفته این مداح پیشکسوت، مجالس عزای سیدالشهدا (ع) نور و برکت است و مثل منازل و مجالس معمولی نیست. چه خوب که آداب رفتن به آنجا رعایت شود. او توصیه می کند: «بهتر است با وضو وارد این مجالس شوید. با دقت به گفته های روضه خوان یا واعظ گوش دهید و نصایح آنان را به کار گیرید. مهمتر این که کودکان و نوجوانان را در مراسم روضه خوانی شرکت دهید.» موسوی از تغییر سبک زندگی مردم دلخور است و ادامه می دهد: «از وقتی ماهواره و استفاده نادرست از فضای مجازی آفت خانه بعضی از مردم شده، سنت های نیکی چون روضه خوانی کم رنگ شده است. از همین محافل مذهبی است که ما رشد معنوی کرده و به تکامل می رسیم.»  

برگزاری روضه با یک بسته خرما

وقتی صحبت از روضه خانگی می شود، خیلی ها خرج بالا و وضع معیشت را بهانه می کنند و می گویند: «دلمان می خواهد مراسم مذهبی برگزار کنیم اما مشغله زندگی اجازه نمی دهد. درآمد کم مان جوابگوی تهیه سور و سات هیئت را ندارد.» موسوی روضه خوانی را عامل مهمی برای بیداری مردم نسبت به نهضت عاشورایی می داند و می گوید: «این مجالس است که به زندگی آدم ها برکت می دهد. پدر و مادر نقش مهمی در این ماجرا دارند. مادرها می توانند خانه خود را تبدیل به یک هئیت کنند. چای را به نیت چای هیئت نوش جان کنند. هنگام پخت غذا ذکر اهل بیت(ع) بگویند. یک بسته خرما بگیرند دعای توسل یا زیارت عاشورا بخوانید و همان را با نیت بخورند. سخنرانی ها یا مداحی های پربار را برای همسایه ها و دوست و آشنا بفرستند. این کار فرصتی است که باهم تبادل نظر داشته باشید. اگر خانمی بر قرائت قرآن مسلط است، به همسایه ها یاد بدهد. به خصوص کودکان و نوجوانان که فطرت پاکی دارند.»

امام صادق(ع) بانی برگزاری روضه

به گفته موسوی، سنت روضه خانگی به زمان امام صادق(ع) برمی گردد. خود حضرت اهتمام زیادی به این کار داشتند. در روضه های خانگی خانم ها شرکت می کنند. حضور در این محافل، روح و جسم آنها را با اعتقادات مذهبی عجین می کند. این خانم افکار خود را در خانه انتقال می دهد و تاثیر زیادی در روحیه افراد خانواده دارد. او متذکر می شود: «البته این نکته را نباید فراموش کرد که روضه های خانگی آسیب شناسی خاص خودش را دارد. گاهی اوقات، خانم ها عهده دار مجلس می شوند که اغلب دیده شده خیلی از آن ها علم این کار را ندارند و ممکن است در مجلس به موضوعاتی اشاره کنند که اصلا سندیت ندارد. برای رفع این نقص چه خوب است از مبلغ های آگاه استفاده شود.»

کد خبر 788614

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha